Struikelstenen familie Mendels

Struikelstenen Bredaseweg 422

IMG_7500
Op 10 mei van dit jaar zijn 5 struikelstenen in het trottoir voor het huis op de Bredaseweg 422 gelegd. Dit ter nagedachtenis van de heer en mevrouw Mendels en drie van hun kinderen die tot juni 1940 in dit huis hebben gewoond, en daarna in Sobibor zijn vermoord. De jongste dochter van het gezin overleefde de oorlog en was aanwezig bij de korte en intieme ceremonie.

De struikelstenen zijn oorspronkelijk bedacht door de Duitse kuntsenaar Gunter Demnig (Berlijn 1947), die zich liet inspireren door een spreuk uit de Talmoed: ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten’. Op een struikelsteen staat de naam van een concreet persoon die tijdens de Holocaust is gedeporteerd en vermoord. Ter herdenking wordt de steen gelegd voor het laatste, vrijwillig gekozen huis waar het slachtoffer heeft gewoond. Tot november 2013 zijn er al 44.000 Stolpersteine gelegd in inmiddels zeventien Europese landen. In Tilburg is het struikelstenenproject opgepakt door de Werkgroep Joodse Tilburg van Stadsmuseum Tilburg en Regionaal Archief Tilburg. Vanaf 2012 houden de herinnering aan de ongeveer 135 omgebrachte Joodse Tilburgers levend door het zichtbaar maken van hun gezichten en het bewaren en vertellen van verhalen over hun levens.

Emanuel Mendels was de oprichter en meer dan dertig jaar de eigenaar van Cartonnagefabriek ‘Atlanta’ aan de Korvelseweg in Tilburg. Zijn succes was af te meten aan de villa die hij met zijn gezin in 1935 bewoonde aan de Bredaseweg, een huis dat enkele decennia na de oorlog bekend werd vanwege Galerie Nikè. Nu medio 2015 hebben familieleden zich bij de struikelstenen laten fotograferen.
Bredaseweg mei 2015

Klik op Tilburg_Jaargang 31#3_dec 2013_fam Mendels voor uitvoerige informatie.