Portret van Zorgvlied Tilburg

De wijk Zorgvlied is een groene wijk bestaande uit eenvoudige rijtjeswoningen aan de zuidflank, royale appartementen aan de westzijde en herenhuizen aan de noordflank in het Villapark. De architectuur varieert van Dudok, Bedaux, Amsterdamse School, dertiger jaren bouw tot volkswoningbouw. De wijk heeft zich ontwikkeld vanuit de Bredaseweg, de vroegere Korenbloemstraat, de Berkdijksestraat en de latere Ringbaan West. Het is over het algemeen een woonwijk met verspreid staande kantoren, (para)medische praktijken en een winkelstrip aan het centrale Burgemeester van de Mortelplein. In de lommerrijke brede straten heerst een ingetogen rust. Deze straten worden omzoomd door grote bladdragende bomen. De woningen in het noordelijk deel hebben tuinen met vaak grote struiken waar een rijke variatie aan stadsvogels neerstrijken.
Groene wijk
Kinderen spelen op straat gebruik makende van brede stoepen en openbare groenstroken. De vrijetijdsbesteding is uiteenlopend. Er wonen hobbyimkers, volièrehouders, schrijvers, musici en sporters. Populaire sporten zijn hockey, tennis, golf en fietsen. Verder ook voetbal en skaten op het teren pleintje. Daarnaast zijn velen bestuurlijk of politiek actief. De opkomst tijdens verkiezingen ligt traditioneel hoog. Vele bewoners roemen de wijk om haar prettig woonklimaat van waaruit het centrum van de stad, de uitvalswegen en de recreatiegebieden op steenworp afstand liggen.

Zorgvlied-Zuid
Ofschoon Zorgvlied-Zuid geen eigen wijk is, wordt het wel afzonderlijk als een aandachtswijk benoemd. Benieuwd, wat de thema’s zijn uitgestippeld door de gemeente Tilburg en hoe deze in Zorgvlied-Zuid gestalte hebben gekregen de afgelopen 2 jaar? Klik dan op Actieplan Wijkaanpak-Zorgvlied Zuid-19aug2014